Medical Center Mögeldorf – MÄZ, Nuremberg

New Construction

A new four-story building in the Ostendstraße will close a gap in the tight urban ensemble at the center of Mögeldorf (Am Mogeldorfer Plärrer). The new construction picks up both the height and the roof line of neighboring buildings and thereby completes the urban landscape of the Mögeldorfer Plärrer. Together with a neighboring building, the new construction defines a structural edge along the Ostendstraße. The construction, along with buildings on the main street in Mögeldorf, closes a gap in an existing block, significantly improving space in the interior of the block.

The new building and the Deutsche Bank opposite provide a clear caesura in the loose and indifferent construction along the Ostendstraße, creating an urban “gate” leading into Mögeldorf.

Looking back, the view out of town is captured and framed by a slit in the building, which also seems to carry the life inside the building outwards. The opening creates enough space to plant a large tree within the façade.

Planning Start – May 2006
Construction Start – March 2007
Completion – May 2008

The cubical structure rests on a base of pillars, which are enclosed by a glass skin. Shops and a café are located here. In the middle of the building, the glass opens broadly to the center of the development, bringing the street-life outside into the heart of the structure. Everything is bright and transparent. The open stair area with its glass façade and a glass elevator permit views in and out of each floor. The upper floors have a façade with openings, which in the 2nd and 3rd stories opens to the Ostendstraße. A curving body of glass is visible and shows the outermost layer of a space concept which can be compared to the many layers of an onion. From the center of the structure working outwards, layer after layer emerges, whose physical forms are dictated by the multi-functional requirements of the changing world of medical practice.

The tree located in the middle of the façade is a distinctive symbol. Not only does it mark the urban “gate” leading to the town, but as a “tree of life” it also serves to identify the building’s use as a health center.

A visit to the new building should be as short and pleasant as possible. The care concept is holistic. Short paths, clear orientation, many different types of care providers and an appropriate atmosphere inside the building guide the physical design of the space. Large, support-free spaces permit fast and uncomplicated changes in floor plans. With minimal reconstruction, single practices can be joined together. Waiting rooms and public space can be shared by several practices; the reception area is a central welcome and distribution center. All floors can be divided into large or small spaces. A pharmacy, medical supply shop, an optician, a café and a kiosk are located on the ground floor. The space in front of the entrance is designed as “action” space: here both businesses and medical practices can present a variety of information and services. A “prevention” center offers a health check in a couple of hours.

Buildings in the health, assembly centers